Skip to main content
Трябва да Знаете

„Помощ! Не мога да дишам.“ Или какво точно е паник атаката.

Случвало ли ти се е понякога, изведнъж да не ти достигне въздух? Да се почувстваш замаян и разтревожен без причина? Или пък онова неприятно сърцебиене,което сякаш ще изхвърли сърцето ти извън тялото? В наши дни подобни симптоми често се причисляват към паник атаките. Често хората сами се диагностицират като прочетат малко литература из нета. Но истината е, че диагностицирането на паник атаките далче не е толкова просто и лесно.

Какво точно представлява паник атаката: Класическата паник атака най-често има остро начало, което включва – недостик на въздух, силно сърцебиене, световъртеж, схващане на крайниците, а понякога дори и припадък. Трае в рамките на 5 до 10 минути остра симптоматика, след което отшумява постепенно. Но понякога може да продължи и до половин час. Често след отшумяването й, човек се чувства отпаднал и някак вял. В повечето случаи няма реална видима причина. Просто се случва. Понякога честотата на поява, например на открити места, кара специалистите да се насочват по-тясно към някакъв вид фобия, в дадения случай например към модерната социална фобия.

Истината е, че зад паническата атака често се крият много натрупани чувства като гняв, страх, тъга, а понякога дори и вина. Разбира се, в дадения момент, никое от тези чувства не ни дава индикация, че е първоизточникът.

За да се „излекува“ човек от паник атаките, трябва първо да намери подходящия терапевт, който да хване ръката му, да му помогне да премине през ужаса и преживяването на самата паник атака и едва след това заедно да потърсят какво точно се е натрупало там, в душата на човека. Често пъти този „натрупан душевен товар“ е започнал много отдавна в неговия живот. Това са онези ранни години, в които ние сме се изграждали като личности. Учили сме се да бъдем хората,които сме днес. Научили сме се да изтласкваме повечето непоносими преживявания в нашето несъзнавано. Но днес някои от нашите начини за справяне в миналото вече не работят. Ето защо работата на терапевта е да помогне на своя клиент да потърси нови начини на справяне в ежедневните му и така непоносими ситуации. Това е дълъг и тежък процес,в който клиентът се изправя срещу най-големите си страхове, опознавайки и тъмните страни на своята личност.

Случай от практиката:

Даниела е жена на 40 години и с тежки паник атаки. За тях тя казва:

„Не мога да се контролирам. Изведнъж въздуха ми спира,сякаш някой е седнал на гърдите ми. Завива ми се свят и докато се усетя припадам. Не мога да се боря. Толкова ме е страх, че ще умра.“

Препоръчвам:

  • Ако имате подобна симптоматика, която ви носи дискомфорт в ежедневието, потърсете помощ. Паник атаката може да бъде увладяна и може да се намери път към нормалния ви начин на живот.
  • Дайте си време и си позволете да признаете пред себе си, че имате нужда от подкрепа. Живеем във време пълно с добри специалисти, които могат да ви помогнат.
  • Спрете да си поставяте сами диагнози! Понякога леката тревожност има подобна симптоматика като тази.

Моля, споделете тази статия ако Ви е харесала!