Трябва да знаете

"Достатъчната" майка

Често практиката ми се сблъсква с въпроси, касаещи  "добрата" майка и "лошата" майка. Едната, която посвещава цялото си време и сили на децата си, жертвоготовна е, отдадена на 100 процента. И другата, която е "егоист" , според социалните ни норми, и поставя себе си пред всичко. Тези два етикета повдигат куп други въпроси, за които ми се иска да ви разкажа днес. 

От опита ми до момента, и от цялостното ми наблюдение в кабинета ,много ми се иска да ви разкажа за "достатъчната" майка. Онази,която е там за детето си, и която дава най-доброто ,на което е способна. Онази, която не е "супер герой", няма супер сили, но пък винаги е готова да направи и невъзможното за най-милото си. Въпреки умората винаги има готовност да разкаже някоя приказка с мъдрост, или просто да го прегърне и мълчаливо да споделят времето заедно. Онази,която е достатъчно близо до детето си, че то да усеща нейната обич и подкрепа. Но и достатъчно далеч,че да му даде правото да се научи да лети само, да търси и опознава света. "Достатъчната " майка е така наречената "златна среда". И всяка една жена, носи в себе си "достатъчната майка" за своето дете. Но това ,разбира се, е резултат от една сериозна работа на самоанализ и опознаване на своите силни и слаби страни.

"Достатъчната" майка не е перфектната домакиня, винаги спокойна и ведра. "Достатъчната" майка понякога  си изпуска нервите, понякога е натъжена, понякога и страшно уморена. "Достатъчната" майка е онази жена, която си е дала сметкта пред себе си, че в живота й има много социални роли, които трябва да изпълнява. Освен майка, тя е и съпруга, жена, любовница, домакиня, професионалист, учен, откривател, дъщеря, сестра и внучка.. Има и още много роли, които може би не е осъзнала, но все пак са там. Във всяка една жена има един малък харем от много социални роли. "Достатъчната" майка е успяла да ги опознае в себе си и е наясно, че показвайки на детето си всяка една от тях, това му дава добър и богат опит.

Един друг много често се срещан модел майки е майката "орлица". Оназа, която обсебва пространството на своето дете. Опитвайки се да го предпази от "лошия" свят, тя отглежда детето си в "саксия". Създава една изкуствена среда, която на пръв поглед пази детето й, но в по-късен етап от развитието му се превръща в "отровна "среда.. Вече порасналото дете, няма достатъчно опит да се справи със заобикалящия го свят и започват истински сериозните проблеми в общуването му с околните. Една такава майка е страшно уморена от постоянното напреженние как да щади детето си. В даден моммент самата тя изпада в безпомощност, защото е забравила, че има и други социални роли. Забравила е да се погрижи малко и за себе си. Майката "орлица", често се превръща в "супер-майката" . Може и прави всичко сама, забравяйки да включи другият важен и значим човек в живота на детето, а именно неговия баща. 

Историята за семейството орли, всъщност е доста изкривена, щом става дума за майката-орлица. В действителност тя е страшно грижовна през първите месеци от живота на децата си. През цялото време е до тях и ги пази, а бащата носи храна за нея и малките. Но когато майката забележи ,че децата й са вече готови за първия си полет, се приготвя за най-тежката си задачи. Тя сама трябва да бутне орлетата си от високото гнездо, което често е сред скалите, за да го накара да разпери криле и да полети. Точно тук идва вече водещата роля на таткото-орел. Той слиза ниско в скалите, и започва да кръжи в готовност, ако малкото орле не разпери крилете си, да го спаси от разбиване. И така започва една тежка и изморителна игра, докато орлето най-после разпери криле и полети само.

При нас хората е същото. Ето защо ролята на бащата е еднакво важна с ролята на майката. Когато една "супер-майка" се опитва да бъде и баща, тя обрича себе си на пълно изтощение.

Пример от практиката :

Мария е майка на 8 годишно момче. Тя споделя:

"Не разбирам къде греша?! Винаги съм се опитвала да го възпитам добре. Няма никакво уважение към баща си, а вече и мен не ме слуша."

Мария все още къпе вече порасналия си син, не му позволява да има много свободно време. А когато й предложих синът й да прекарва повече време с баща си, тя ми отговори,че това е невъзможно, защото бащата не знаел как да се грижи за детето им.Излизайки от разбирането за "нормалността" на майката "орлица", тя започва да поставя етикети на подрастващия малък човек и това я вкарва в много болезнено усещане на загуба. Загуба на контрол върху нейното момче. Загуба на връзката си с детето.

Около 3-тата година на детето, майката трябва да отвори пространство и да въведе бащата активно да участва в ежедневието на детето им. Ние психолозите го наричаме повторното "прерязване на пъпната връв". Това е моментът,когато момченцето има нужда от идентификация с мъжкия модел.  Разбира се това е метафора, но е вече здравословното отделяне на детето от майката. Когато майката заема пространството и на бащата, това отделяне става невъзможно. И развитието на детето продължава под безкрайната грижа на мама, което от приятно усещане ,води до задушаване в пуберитета.  

"Да бъдеш достатъчен, не значи да си перфектен. Значи, да си човек, който добре познава силните и слабите си страни, и прави най-доброто със себе си, в ситуациите на живота си."

Прочети още

Агресията при децата - какво всъщност се опитва да ни каже „агресивното“ дете

Всички сме виждали или чували агресивни деца. Слушали сме истории за тях или просто си имаме едно от тях у дома. Често казваме, че поведението им се дължи на недостатъчно добро възпитание. Сигурни сме, че това не може да се случи с нашето дете, защото според…

"Достатъчната" майка

"Достатъчната" майка не е перфектната домакиня, винаги спокойна и ведра. "Достатъчната" майка понякога си изпуска нервите, понякога е натъжена, понякога и страшно уморена. "Достатъчната" майка е онази жена, която си е дала сметкта пред себе си, че в живота й…

Синдромът на „Разбитото семейство“

Синдромът на „Разбитото семейство“ или как детето преживява влошените отношения на своите родители. Живеем във времето на бързите неща. Бързи коли, бързи пари, бързи храни и за най-голямо съжаление.. Времето на бързите бракове. Взаимотношения, които започват…