Трябва да знаете

"Достатъчната" майка

"Достатъчната" майка не е перфектната домакиня, винаги спокойна и ведра. "Достатъчната" майка понякога  си изпуска нервите, понякога е натъжена, понякога и страшно уморена. "Достатъчната" майка е онази жена, която си е дала сметкта пред себе си, че в живота й има много социални роли, които трябва да изпълнява. Освен майка, тя е и съпруга, жена, любовница, домакиня, професионалист, учен, откривател, дъщеря, сестра и внучка.. Има и още много роли, които може би не е осъзнала, но все пак са там. Във всяка една жена има един малък харем от много социални роли. "Достатъчната" майка е успяла да ги опознае в себе си и е наясно, че показвайки на детето си всяка една от тях, това му дава добър и богат опит.

Прочети още...

Агресията при децата - какво всъщност се опитва да ни каже „агресивното“ дете

Всички сме виждали или чували агресивни деца. Слушали сме истории за тях или просто си имаме едно от тях у дома. Често казваме, че поведението им се дължи на недостатъчно добро възпитание. Сигурни сме, че това не може да се случи с нашето дете, защото според нас, ние се справяме отлично. Докато един ден, детето ни започне да отговаря, бие се с другите деца, обижда, започват все по-често да се оплакват от него в градината или училище. Започват предупреждения, че ако не вземем мерки ще се наложи дисциплинарно наказание.
Прочети още...

"Помощ! Не мога да дишам." Или какво точно е паник атаката.

Случвало ли ти се е понякога, изведнъж да не ти достигне въздух? Да се почувстваш замаян и разтревожен без причина? Или пък онова неприятно сърцебиене,което сякаш ще изхвърли сърцето ти извън тялото? В наши дни подобни симптоми често се причисляват към паник атаките. Често хората сами се диагностицират като прочетат малко литература из нета. Но истината е, че диагностицирането на паник атаките далче не е толкова просто и лесно.
Прочети още...

Предизвикателството „Да живея без теб“

Всеки от нас е губил някой, който е обичал безусловно, чисто и истински. И не говоря за поредната раздяла, в която не сме успели да се разберем кой какво иска от другия. Говоря за истинската раздяла. Онази неочакваната, разбиващата, съкрушителната. Онази, която те осакатява завинаги. Която ти отнема половината от теб и те оставя без дъх. Да.. Говоря за Смъртта! Смъртта, която идва в деня ни неочаквано, отнема любимия ни човек и ни оставя с хиляди въпроси, разбити и едва дишащи. Говоря за смъртта на половинката ни, на детето ни,на родителите ни. Все частици от нас, без които сме недовършени и празни.
Прочети още...

Синдромът на „Разбитото семейство“

Синдромът на „Разбитото семейство“ или как детето преживява влошените отношения на своите родители. Живеем във времето на бързите неща. Бързи коли, бързи пари, бързи храни и за най-голямо съжаление.. Времето на бързите бракове. Взаимотношения, които започват с много плам и страст, копнеж, обещание за вечност, мечта за единство и уютен дом. Бързо сключване на брак, правене на деца и в рамките на няколко години - развод.
Прочети още...

„Мама обича ли ме?“ - разказ на едно дете

В практиката си съм срещала много предизвикателства, които са ме карали да изтръпвам като човек. Ситуации и събития, в които се е налагало да подготвя едно дете за смъртта на баща му, неизлечимата болест на майка му, насилие в семейството . Налагало ми се е да ги подкрепя в пътя на преживяването и приемането на реалността, а понякога просто да споделим мълчаливо болката им.
Прочети още...